Na zdrowie - czyli co jeść by być zdrowym i pięknym



Blog powstał głównie po to, aby podzielić się z Tobą moją wiedzą na temat zdrowej żywności, skutecznego i zdrowego odchudzania jak i utrzymania pięknej sylwetki.
Postanowiłam więc napisać ten artykuł, aby przedstawić Ci ogólne zasady zdrowego odżywiania, czyli takiego które dostarczy naszemu organizmowi wszystko czego potrzebuje. 

Piramida zdrowego żywienia – kojarzysz coś takiego ?
W obrazowy sposób przedstawia ona to co jest niezbędne  do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.  A zatem...
    Photo by Emma Van Sant on Unsplash
 
Na samym dole piramidy znajdują się produkty zbożowe – czyli pieczywo pełnoziarniste, mąka pełnoziarnista, otręby, płatki np. owsiane, jaglane, kasze, makarony pełnoziarniste.
Są źródłem witaminy B, składników mineralnych i błonnika.                                                                


Piętro wyżej znalazły się warzywa i owoce. Są one bardzo cennym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika – regulującego pracę przewodu pokarmowego.



                                                                                             
 
 
                                                                                                                                                                                     Photo by Heder Neves on Unsplash

 
Następne jest mleko i jego przetwory – bogate źródło:
-wapnia – niezbędnego do budowy kości i zębów
-białka
- witamin – A, D, B2
Warto spożywać produkty fermentowane tj. kefir czy maślanka, jogurt, twaróg nawet trzy razy dziennie.




Tuż po mleku znalazło się bardzo ważne źródło białka –
 mięso, ryby,  jaja i rośliny strączkowe.
Mięso – kurczak, indyk, cielęcina, ale też wołowina . Wieprzowinę spożywaj z umiarem, a jeśli już musisz - wybieraj chude partie mięsa np. polędwica, schab. 
Ryby – zawierają pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe,omega-3,                                                                                                                                                                  
witaminę D oraz składniki mineralne tj.fluor,seler,magnez,jod.
Najwięcej tych cennych składników zawierają ryby morskie – np.łosoś, śledź, dorsz, tuńczyk i makrela.
Rośliny strączkowe są idealnym zamiennikiem dania mięsnego czy rybnego. Dostarczają do naszego organizmu zarówno białko jaki i węglowodany oraz błonnik, witaminy a przy tym doskonale regulują pracę układu pokarmowego. Do grona roślin strączkowych należą bób, groch, fasola, soczewica.                                                                                                                                                                                                         


Jaja – z nimi trzeba zachować ostrożność gdyż żółtko jest źródłem cholesterolu. Mimo to mają bardzo dużo pełnowartościowego białka i składników odżywczych.

Na ostatnim miejscu uplasowały się tłuszcze.
 Najzdrowszym ich przedstawicielem są oleje roślinne. Powstają z nasion i owoców oleistych np.rzepaku, lnu.


Zalecane jest aby zastępować tłuszcze zwierzęce np. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, słonecznikowym.
Do sałatek polecam olej lniany. Nie mogę zapomnieć tutaj również o doskonałym źródle zdrowego tłuszczu jakim jest awokado.Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Zawiera jednak bardzo dużo kalorii ponieważ w 100g jest ich aż 160.
                                                                                    
                                                                                  Photo by Roberta Sorge on Unsplash


Jedzmy zatem na zdrowie :) 

Komentarze

Najczęściej czytane