Na zdrowie - czyli co jeść by być zdrowym i pięknym
Blog powstał
głównie po to, aby podzielić się z Tobą moją wiedzą na temat zdrowej żywności,
skutecznego i zdrowego odchudzania jak i utrzymania pięknej sylwetki.
Postanowiłam
więc napisać ten artykuł, aby przedstawić Ci ogólne zasady zdrowego odżywiania,
czyli takiego które dostarczy naszemu organizmowi wszystko czego potrzebuje.
Piramida
zdrowego żywienia – kojarzysz coś takiego ?
W obrazowy sposób
przedstawia ona to co jest niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A zatem...
Photo by Emma Van Sant on Unsplash
Na samym
dole piramidy znajdują się produkty zbożowe – czyli pieczywo
pełnoziarniste, mąka pełnoziarnista, otręby, płatki np. owsiane, jaglane,
kasze, makarony pełnoziarniste.
Są źródłem witaminy
B, składników mineralnych i błonnika.
Piętro wyżej
znalazły się warzywa i owoce. Są one bardzo cennym źródłem witamin, składników
mineralnych oraz błonnika – regulującego pracę przewodu pokarmowego.
-wapnia –
niezbędnego do budowy kości i zębów
-białka
- witamin –
A, D, B2
Warto
spożywać produkty fermentowane tj. kefir czy maślanka, jogurt, twaróg nawet
trzy razy dziennie.
Tuż po mleku
znalazło się bardzo ważne źródło białka –
mięso, ryby, jaja i rośliny strączkowe.
Mięso –
kurczak, indyk, cielęcina, ale też wołowina . Wieprzowinę spożywaj z umiarem, a
jeśli już musisz - wybieraj chude partie mięsa np. polędwica, schab.
Ryby –
zawierają pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe,omega-3,
witaminę D
oraz składniki mineralne tj.fluor,seler,magnez,jod.
Najwięcej
tych cennych składników zawierają ryby morskie – np.łosoś, śledź, dorsz,
tuńczyk i makrela.
Rośliny
strączkowe są idealnym zamiennikiem dania mięsnego czy rybnego. Dostarczają do
naszego organizmu zarówno białko jaki i węglowodany oraz błonnik, witaminy a
przy tym doskonale regulują pracę układu pokarmowego. Do grona roślin strączkowych należą bób, groch, fasola, soczewica.
Jaja – z nimi
trzeba zachować ostrożność gdyż żółtko jest źródłem cholesterolu. Mimo to mają
bardzo dużo pełnowartościowego białka i składników odżywczych.
Najzdrowszym
ich przedstawicielem są oleje roślinne. Powstają z nasion i owoców
oleistych np.rzepaku, lnu.
Zalecane jest
aby zastępować tłuszcze zwierzęce np. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym,
słonecznikowym.
Do sałatek
polecam olej lniany. Nie mogę zapomnieć tutaj również o doskonałym źródle zdrowego
tłuszczu jakim jest awokado.Dzięki zawartości kwasu
oleinowego obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi.
Zawiera jednak bardzo dużo kalorii ponieważ w 100g jest ich aż 160.
Photo by Roberta Sorge on Unsplash
Jedzmy zatem
na zdrowie :)
Komentarze
Prześlij komentarz