Cukier, cukierek, cukiereczek...
Wyobraź
sobie taką sytuację… Jesteś na zakupach. Nagle zaczynasz odczuwać głód. Za co
pierwsze złapiesz? Może ręki nie dam sobie uciąć, ale z własnego doświadczenia
wiem i obserwując moje koleżanki – że skierujesz się do regału ze słodyczami.
Dlaczego tak się dzieje?
Podczas
głodu spada nam poziom glukozy we krwi, który najszybciej podniosą słodycze.
Jest to jednak błędne koło. Na chwilę poczujesz się syta, lecz po około
godzinie znów będziesz głodna.
Inny przykład…
Masz problemy w pracy, pokłóciłaś się z mężem, stresujesz się przed rozmową o
pracę czy ważnym egzaminem. Co lepiej pocieszy niż kubek lodów czy tabliczka
czekolady?
Skąd to się
wzięło?
Pociąg do
słodyczy bardzo często znajduje swoje podłoże w dzieciństwie.
Rodzice
obiecujący, że dostaniesz czekoladkę jak ładnie posprzątasz pokój, dziadkowie
wręczający woreczek z cukierkami gdy przyjechali w odwiedziny, lizak na
pocieszenie od Pielęgniarki w laboratorium po pobraniu krwi. Takich sytuacji
jest mnóstwo. Nauczyło nas to, że stres zajadamy słodyczami. Słodycze kojarzą
nam się z czymś poprawiającym nastrój.
Photo by Thomas Kelley on Unsplash
Ten piękny
obraz przysłania fakt, że cukier jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia.
Powoduje
nadwagę oraz otyłość, cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca, niszczy szkliwo
zębów, obniża odporność, przyczynia się do powstawania infekcji drożdżakowych.
Wpływa też
na nasz stan psychiczny : powoduje kłopoty z koncentracją, nerwowość,
rozdrażnienie.
Bardzo
często uzależnia. I dlatego jest nam tak ciężko pohamować się przed zjedzeniem
kolejnego ciasteczka czy batonika.
Musisz to
sobie wziąć i do głowy i do serca jeśli naprawdę chcesz żyć zdrowo.
Postanowiłaś
kontrolować swoją wagę, chcesz schudnąć lub po prostu żyć zdrowo, a to niestety
wiąże się z wyeliminowaniem cukru.
Pocieszę Cię
jednak… Istnieją alternatywy dla cukru. Oto niektóre z nich:
Ksylitol – Mój
numer jeden. Cechuje go niska wartość glikemiczna (ponad czternastokrotnie
niższa od białego cukru!!!).
Nazywany
jest cukrem brzozowym, choć tak naprawdę produkowany jest z kukurydzy. Jedynie
w Finlandii część producentów wykorzystuje brzozę do jego produkcji. Zapobiega
próchnicy zębów. Wyglądem i smakiem przypomina cukier. Trzeba jednak być
ostrożnym przy jego stosowaniu gdyż nadmierne spożycie może powodować
przeczyszczenie organizmu. Należy wprowadzać go do diety stopniowo –poczynając od
pół łyżeczki i stopniowo tę ilość zwiększając.
Erytrol – ma
niską wartość energetyczną (1g zawiera do 0,4 kcal). Podobnie jak ksylitol nie podnosi
poziomu glukozy we krwi, zaś w przeciwieństwie do niego –nie powoduje efektu
przeczyszczającego.
Stewia –
jest rośliną wykorzystywaną jako naturalny słodzik i lek. Nie ma kalorii pomimo
tego, że jest nawet 250-450 razy słodsza od cukru. Nie podnosi poziomu glukozy
we krwi i nie niszczy zębów.
Jej
dodatkowym atutem jest cena. Występuje w postaci proszku, płynu, tabletek i
liści.
Miód –
ceniony za swoje właściwości zdrowotne i smak. Niestety jest wysokokaloryczny.
Photo by Alona Kraft on Unsplash
Ja
zrezygnowałam ze słodzenia kawy czy herbaty cukrem. Zastąpiłam go ksylitolem i
na dzień dzisiejszy śmiało mogę powiedzieć, że cukier przestał mi smakować. Tobie radzę
spróbować wymienionych zamienników i wybrać najlepszy dla siebie. Pochwal się
potem w komentarzu pod postem co najbardziej przypadło Tobie do gustu.
Już wkrótce
na moim blogu znajdziesz propozycje czym zastąpić słodycze.Wiem, że na nie czekasz :)
Tymczasem
proponuję Tobie przeczytać artykuł o soli i jej wpływie na nasz organizm. Znajdziesz go tutaj
Komentarze
Prześlij komentarz