Śniadanie – dlaczego jest takie ważne….



Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Czy wiesz dlaczego?
Wiele osób nie jada nic po przebudzeniu. Tłumaczą to tym, że nie chce im się jeść tak wcześnie. Piją jedynie kubek kawy, aby postawić się na nogi.
 Inna grupa osób jada z kolei w biegu, na kolanie, w drodze do pracy. Nie zdając sobie sprawy jaki wpływ ma takie postępowanie na ich organizm.
Jeśli jesteś w którejś z tych grup – ten artykuł jest dla Ciebie. Postaram się przekonać Cię jakie korzyści przyniesie spożywanie śniadań.

Photo by Jannis Brandt on Unsplash
Jeśli nie odczuwasz rano głodu – prawdopodobnie wieczorem jadasz zbyt obfitą kolację. Wstajesz zmęczona, robisz sobie słodką kawę i pędzisz biegiem do pracy. Po niedługim czasie dopada Cię nagły głód, który starasz się pohamować zjadając drożdżówkę lub inne słodkie wynalazki. Znasz to?
Jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów. 

Pamiętaj !!!
Bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków. Organizm przyzwyczaja się do narzuconego mu rytmu i lepiej wówczas funkcjonuje. Omija nas atak głodu oraz niepohamowany apetyt na słodycze.
Zalecane jest aby spożywać śniadanie do godziny po przebudzeniu, kolację zaś trzy godziny przed snem.
Jeśli nie masz czasu, aby rano zjeść – postaraj się wstawać wcześniej lub przygotuj sobie zdrowe śniadanie wieczorem. Jeść należy w spokoju, delektując się każdym kęsem.

Jakie korzyści przyniesie Ci codzienne spożywanie śniadania…
1       Poprawia koncentrację i pracę mózgu – podczas snu spada poziom glukozy we krwi. Dlatego tak ważne jest zjedzenie po przebudzeniu racjonalnego posiłku. Poziom glukozy podniesie się, a Ty dzięki temu będziesz wydajniej pracować i funkcjonować w ciągu dnia. Będziesz również mieć lepszy nastrój,
2    Doładowuje akumulatory na cały dzień,
3      Zmniejsza ryzyko niedoborów witamin z grupy B, żelaza oraz wapnia,
4   Wzmacnia odporność organizmu,
5      Chroni przed otyłością – zjedzenie śniadania przyspiesza metabolizm. Dodatkowo gdy jesteśmy najedzeni – zmniejsza się prawdopodobieństwo podjadania niezdrowych przekąsek.

Bardzo polecam picie po przebudzeniu naparu z siemienia lnianego.
 Na ¾ szklanki wody – łyżeczka siemienia. 
Tę miksturę powinny spożywać szczególnie osoby odchudzające się, a także mające problemy żołądkowe. Jeżeli nie jesteś w stanie przełknąć tego napoju możesz dodawać siemię np. do twarożku lub jogurtu.
Bardzo dobrym pomysłem jest też picie szklanki wody z cytryną. Poprawia to znacznie metabolizm, wzmacnia odporność , zakwasza organizm, wspomaga pracę serca, mózgu i układu nerwowego.

Co jeść na śniadanie…
- pieczywo pełnoziarniste - może to być pieczywo żytnie, graham
- płatki owsiane,
- płatki jaglane
- musli
- mleko, kefir
- jogurt naturalny
- twaróg
- jajka,
- orzechy – niesolone,
- otręby, nasiona
- warzywa – np. na kanapki, w postaci past, surówek
- owoce – np. jako dodatek do owsianki lub twarogu
- do picia polecam wodę, herbatę np. zieloną, czerwoną, białą, kawę zbożową

Zwróć uwagę na skład kupowanych produktów !!! Staraj się wybierać produkty jak najmniej przetworzone, nie zawierające konserwantów, barwników, cukru i innych niepotrzebnych dodatków.


Przykładowe śniadania

Owsianka z malinami (Moja ulubiona)
2 szklanki mleka
6 łyżek płatków owsianych
20 dkg malin
Płatki gotować na mleku kilka minut. Jak trochę przestygnie dodać maliny

Jaglanka z miodem i bananem
Opakowanie jogurtu naturalnego 300g
6 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej z miodem. Można też użyć amarantusa
2 Banany
Banany pokroić na kawałki. Wymieszać z jogurtem i kaszą.

Kanapki z otrębowym twarożkiem i pomidorem
3 kromki pełnoziarnistego pieczywa
200 g twarogu chudego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki otrębów
Pomidor
Bazylia
Twaróg wymieszaj z otrębami i jogurtem. Powstałą pastą posmaruj kanapki. Na wierzch ułóż plastry pomidora. Posyp bazylią.

Kanapka z szynką oraz surówka z pomidorów i ogórków kiszonych
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
2 plastry chudej wędliny
0,5 łyżeczki masła
Pomidor
2 ogórki kiszone
Sok z cytryny
Oliwa
Pomidor i ogórki pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z cytryną i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj z warzywami. Przygotuj kanapki z szynką.

Omlet z warzywami
2 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka mąki
0,5 pomidora
0,5 papryki
Ćwiartka cebuli
Zioła prowansalskie
Jajka rozmącić. Dodać mleko i mąkę oraz zioła. Wymieszać. Warzywa w kosteczkę, cebulę posiekać (można zastąpić szczypiorkiem). Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła lub oleju. Na rozgrany tłuszcz wylać jajka. Wyłóż na to warzywa. Smaż kilka minut, aż się zetnie. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut.

Smacznego 😉

Jeśli chcesz dowiedzieć się co jeść, aby być zdrowym i pięknym przeczytaj koniecznie tutaj
Zapraszam Cię także na mój FP na Facebooku www.facebook.pl/blog001.
Jeśli artykuł Ci się spodobał koniecznie daj łapkę w górę 👍. 
Jeśli chcesz podzielić się Twoim ulubionym pomysłem na zdrowe śniadanie wpisz je proszę w komentarzu poniżej ↓


Komentarze

Najczęściej czytane