Śniadanie – dlaczego jest takie ważne….
Mówi się, że
śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Czy wiesz dlaczego?
Wiele osób
nie jada nic po przebudzeniu. Tłumaczą to tym, że nie chce im się jeść tak
wcześnie. Piją jedynie kubek kawy, aby postawić się na nogi.
Inna grupa osób
jada z kolei w biegu, na kolanie, w drodze do pracy. Nie zdając sobie sprawy
jaki wpływ ma takie postępowanie na ich organizm.
Jeśli jesteś
w którejś z tych grup – ten artykuł jest dla Ciebie. Postaram się przekonać Cię
jakie korzyści przyniesie spożywanie śniadań.
Photo by Jannis Brandt on Unsplash
|
Jeśli nie
odczuwasz rano głodu – prawdopodobnie wieczorem jadasz zbyt obfitą kolację. Wstajesz zmęczona, robisz sobie słodką kawę i pędzisz biegiem do pracy. Po
niedługim czasie dopada Cię nagły głód, który starasz się pohamować zjadając
drożdżówkę lub inne słodkie wynalazki. Znasz to?
Jest to
jeden z najczęściej popełnianych błędów.
Pamiętaj !!!
Bardzo ważne
jest regularne spożywanie posiłków. Organizm przyzwyczaja się do narzuconego mu
rytmu i lepiej wówczas funkcjonuje. Omija nas atak głodu oraz niepohamowany
apetyt na słodycze.
Zalecane
jest aby spożywać śniadanie do godziny po przebudzeniu, kolację zaś trzy
godziny przed snem.
Jeśli nie
masz czasu, aby rano zjeść – postaraj się wstawać wcześniej lub przygotuj sobie
zdrowe śniadanie wieczorem. Jeść należy w spokoju, delektując się każdym kęsem.
Jakie
korzyści przyniesie Ci codzienne spożywanie śniadania…
1 Poprawia koncentrację i pracę mózgu – podczas snu
spada poziom glukozy we krwi. Dlatego tak ważne jest zjedzenie po przebudzeniu
racjonalnego posiłku. Poziom glukozy podniesie się, a Ty dzięki temu będziesz
wydajniej pracować i funkcjonować w ciągu dnia. Będziesz również mieć lepszy
nastrój,
2
Doładowuje akumulatory na cały dzień,
3 Zmniejsza ryzyko niedoborów witamin z grupy B,
żelaza oraz wapnia,
4 Wzmacnia odporność organizmu,
5 Chroni przed otyłością – zjedzenie śniadania
przyspiesza metabolizm. Dodatkowo gdy jesteśmy najedzeni – zmniejsza się
prawdopodobieństwo podjadania niezdrowych przekąsek.
Bardzo polecam picie po przebudzeniu naparu z siemienia lnianego.
Na ¾
szklanki wody – łyżeczka siemienia.
Tę miksturę powinny spożywać szczególnie
osoby odchudzające się, a także mające problemy żołądkowe. Jeżeli nie jesteś w
stanie przełknąć tego napoju możesz dodawać siemię np. do twarożku lub jogurtu.
Bardzo dobrym pomysłem jest też picie szklanki wody z cytryną.
Poprawia to znacznie metabolizm, wzmacnia odporność , zakwasza organizm,
wspomaga pracę serca, mózgu i układu nerwowego.
Co jeść na śniadanie…
- pieczywo pełnoziarniste - może to być pieczywo żytnie, graham
- płatki owsiane,
- płatki jaglane
- musli
- mleko, kefir
- jogurt naturalny
- twaróg
- jajka,
- orzechy – niesolone,
- otręby, nasiona
- warzywa – np. na kanapki, w postaci past, surówek
- owoce – np. jako dodatek do owsianki lub twarogu
- do picia polecam wodę, herbatę np. zieloną, czerwoną, białą, kawę
zbożową
Zwróć uwagę na skład kupowanych produktów !!! Staraj się wybierać
produkty jak najmniej przetworzone, nie zawierające konserwantów, barwników,
cukru i innych niepotrzebnych dodatków.
Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash
|
Przykładowe śniadania
Owsianka z malinami (Moja ulubiona)
2 szklanki mleka
6 łyżek płatków owsianych
20 dkg malin
Płatki gotować na mleku kilka minut. Jak trochę przestygnie dodać
maliny
Jaglanka z miodem i bananem
Opakowanie jogurtu naturalnego 300g
6 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej z miodem. Można też użyć
amarantusa
2 Banany
Banany pokroić na kawałki. Wymieszać z jogurtem i kaszą.
Kanapki z otrębowym twarożkiem i pomidorem
3 kromki pełnoziarnistego pieczywa
200 g twarogu chudego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki otrębów
Pomidor
Bazylia
Twaróg wymieszaj z otrębami i jogurtem. Powstałą pastą posmaruj
kanapki. Na wierzch ułóż plastry pomidora. Posyp bazylią.
Kanapka z szynką oraz surówka z pomidorów i ogórków kiszonych
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
2 plastry chudej wędliny
0,5 łyżeczki masła
Pomidor
2 ogórki kiszone
Sok z cytryny
Oliwa
Pomidor i ogórki pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z cytryną i ziołami
prowansalskimi. Wymieszaj z warzywami. Przygotuj kanapki z szynką.
Omlet z warzywami
2 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka mąki
0,5 pomidora
0,5 papryki
Ćwiartka cebuli
Zioła prowansalskie
Jajka rozmącić. Dodać mleko i mąkę oraz zioła. Wymieszać. Warzywa w
kosteczkę, cebulę posiekać (można zastąpić szczypiorkiem). Na patelni rozpuścić
łyżeczkę masła lub oleju. Na rozgrany tłuszcz wylać jajka. Wyłóż na to warzywa.
Smaż kilka minut, aż się zetnie. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne kilka
minut.
Smacznego 😉
Jeśli chcesz dowiedzieć się co jeść, aby być zdrowym i pięknym
przeczytaj koniecznie tutaj
Zapraszam Cię także na mój FP na Facebooku www.facebook.pl/blog001.
Jeśli artykuł Ci się spodobał koniecznie daj łapkę w górę 👍.
Jeśli
chcesz podzielić się Twoim ulubionym pomysłem na zdrowe śniadanie wpisz je
proszę w komentarzu poniżej ↓
Komentarze
Prześlij komentarz