Sól - co warto o niej wiedzieć…
Sól – nie
muszę jej nikomu zapewne przedstawiać. Jest to jedna z najczęściej używanych przypraw
w naszej
kuchni. Czy słusznie? Jaki wpływ jej nadmiar i niedobór ma na nasz organizm? Czym
warto ją zastąpić ? Postaram się odpowiedzieć wyczerpująco na te pytania.
Photo by Emmy Smith on Unsplash
Sól – to potoczna
nazwa chlorku sodu (NaCl). Używana jako przyprawa zawiera w składzie sód oraz dodatkowe
pierwiastki np. jod (sól jodowana).
Sód jest
odpowiedzialny za utrzymanie równowagi płynów, regulację kwasowo-zasadową
ustroju oraz zwiększa wydzielanie soków trawiennych.
Dzienna
zalecana dawka dla dorosłego człowieka wg WHO to 5g – czyli płaska łyżeczka.
Niestety statystyki mówią, że używamy jej trzykrotnie więcej. I taka ilość jest
już dla naszego organizmu niebezpieczna.
Wystarczy
spojrzeć w skład wielu produktów. Sól jest dodawana do większości artykułów
spożywczych. Znajdziemy ją w pieczywie, wędlinach, wędzonych rybach,
kiszonkach, serze żółtym i topionym, gotowych mieszankach przypraw itd. Lista
jest długa.
Pomyślmy, że
wiele z tych rzeczy zjadamy na co dzień. Oprócz tego dosalamy zupy, ziemniaki,
makaron, mięso, warzywa… Nietrudno przekroczyć zalecaną normę.
Skutkiem
tego często jest nadciśnienie tętnicze, opuchnięcie, kłopoty z nerkami, a także
udar mózgu i choroby nowotworowe min. żołądka.
Niedobór
soli może być równie szkodliwy. Objawia
się szybką męczliwością, biegunką, bólem głowy, kłopotami z koncentracją i
spadkiem ciśnienia krwi.
Warto więc
zastanowić się i kontrolować jej spożycie.
Wielu z nas nie wyobraża sobie zjedzenia
kanapki z pomidorem lub pieczonego mięsa bez soli. Chciałabym przekonać Cię, że
jest to możliwe i może być bardzo smaczne. Tak naprawdę wystarczą dwa tygodnie,
aby potrawy zaczęły nam smakować jak te solone. Mówię poważnie.
Photo by Artur Rutkowski on Unsplash
Czym zatem
ją zastąpić?
Istnieje
bardzo dużo smacznych i aromatycznych zamienników. Mowa tu o ziołach i
przyprawach.
Zioła: Natka
pietruszki, koper zielony, szczypiorek, lubczyk, rozmaryn, mięta, bazylia.
Przyprawy: Chilli
w proszku, słodka papryka, kardamon, kminek, kolendra, gałka muszkatołowa,
kurkuma, cynamon, imbir (świeży lub sproszkowany), tymianek.
Podaję
przykładowy przepis jak przyrządzić mięso bez użycia soli by było smaczne.
Pieczona
pierś z kurczaka na pomidorach.
Składniki:
Pierś z
kurczaka 150g
Mozarella
Pomidor
Oliwa z
oliwek 1 łyżka
Papryka słodka
Pieprz
Ząbek czosnku
Natka
pietruszki
Wykonanie:
Pierś z
kurczaka umyć , osuszyć. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.Doprawić papryką,
pieprzem. Skropić oliwą i posypac posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na
plastrach pomidora. Na wierzch położyć plaster mozarelli i przykryć pomidorem.
Zawinąć w folię aluminiową i zapiekać
30minut. Podawać z brązowym ryżem lub kaszą.
Photo by Sébastien Marchand on Unsplash
Komentarze
Prześlij komentarz