Sól - co warto o niej wiedzieć…



Sól – nie muszę jej nikomu zapewne przedstawiać. Jest to jedna z najczęściej używanych przypraw
w naszej kuchni. Czy słusznie? Jaki wpływ jej nadmiar i niedobór ma na nasz organizm? Czym warto ją zastąpić ? Postaram się odpowiedzieć wyczerpująco na te pytania.


Photo by Emmy Smith on Unsplash


Sól – to potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl). Używana jako przyprawa zawiera w składzie sód oraz dodatkowe pierwiastki np. jod (sól jodowana).
Sód jest odpowiedzialny za utrzymanie równowagi płynów, regulację kwasowo-zasadową ustroju oraz zwiększa wydzielanie soków trawiennych.

Dzienna zalecana dawka dla dorosłego człowieka wg WHO to 5g – czyli płaska łyżeczka. Niestety statystyki mówią, że używamy jej trzykrotnie więcej. I taka ilość jest już dla naszego organizmu niebezpieczna.
Wystarczy spojrzeć w skład wielu produktów. Sól jest dodawana do większości artykułów spożywczych. Znajdziemy ją w pieczywie, wędlinach, wędzonych rybach, kiszonkach, serze żółtym i topionym, gotowych mieszankach przypraw itd. Lista jest długa.
Pomyślmy, że wiele z tych rzeczy zjadamy na co dzień. Oprócz tego dosalamy zupy, ziemniaki, makaron, mięso, warzywa… Nietrudno przekroczyć zalecaną normę.
Skutkiem tego często jest nadciśnienie tętnicze, opuchnięcie, kłopoty z nerkami, a także udar mózgu i choroby nowotworowe min. żołądka.
Niedobór soli  może być równie szkodliwy. Objawia się szybką męczliwością, biegunką, bólem głowy, kłopotami z koncentracją i spadkiem ciśnienia krwi.
Warto więc zastanowić się i kontrolować jej spożycie.
 Wielu z nas nie wyobraża sobie zjedzenia kanapki z pomidorem lub pieczonego mięsa bez soli. Chciałabym przekonać Cię, że jest to możliwe i może być bardzo smaczne. Tak naprawdę wystarczą dwa tygodnie, aby potrawy zaczęły nam smakować jak te solone. Mówię poważnie.




Czym zatem ją zastąpić?
Istnieje bardzo dużo smacznych i aromatycznych zamienników. Mowa tu o ziołach i przyprawach.
Zioła: Natka pietruszki, koper zielony, szczypiorek, lubczyk, rozmaryn, mięta, bazylia.
Przyprawy: Chilli w proszku, słodka papryka, kardamon, kminek, kolendra, gałka muszkatołowa, kurkuma, cynamon, imbir (świeży lub sproszkowany), tymianek.

Podaję przykładowy przepis jak przyrządzić mięso bez użycia soli by było smaczne.
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach.
Składniki:
Pierś z kurczaka 150g
Mozarella
Pomidor
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Papryka słodka
Pieprz
Ząbek czosnku
Natka pietruszki

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć , osuszyć. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.Doprawić papryką, pieprzem. Skropić oliwą i posypac posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na plastrach pomidora. Na wierzch położyć plaster mozarelli i przykryć pomidorem. Zawinąć  w folię aluminiową i zapiekać 30minut. Podawać z brązowym ryżem lub kaszą.

Komentarze

Najczęściej czytane