Jak czytać etykiety na produktach spożywczych...
Większość z
nas robiąc zakupy sugeruje się ceną, marką, wyglądem danego produktu. Myślimy,
że jeśli coś jest pięknie zapakowane lub wygląda jak prosto z babcinej spiżarni
to na pewno jest dobre. To co znajduje się w środku pozostaje jakby mniej
ważne. Niby chcielibyśmy wiedzieć co jemy, ale nie mamy czasu wczytywać się w
długą listę składników. A nawet jeśli próbujemy to większość nazw i tak nic nam
nie mówi. Wiemy że tajemnicze ,,E” to samo zło. I dalej nie wnikamy. I to jest
błąd.
W tym
artykule chciałabym opowiedzieć o tym, na co zwrócić uwagę kupując żywność,
które ,,E” jest szkodliwe i co to w ogóle jest. Powiem wam czego unikać i na co zwracać uwagę podczas zakupów.
Zacznę może
od tego, co znajduje się na etykietach produktów spożywczych.
Photo by Sam Edwards on Unsplash
|
Po pierwsze skład, na początku którego znajdują się składniki
których jest najwięcej w kolejności malejącej. Kolejną informacją jaką możemy
wyczytać jest zawartość alergenów i innych substancji dodatkowych.
Do takich
składników alergennych zalicza się między innymi gluten, jaja, ryby, orzechy,
seler, gorczycę, sezam, itd.
Producenci mają od 2014 roku obowiązek
umieszczania informacji jakie alergeny zostały użyte do wytworzenia danego
produktu.
Inną ważną
rzeczą, którą umieszcza się na etykiecie są oświadczenia żywieniowe i
zdrowotne.
Oświadczenie
żywieniowe informuje o specjalnych właściwościach żywieniowych czyli np. że
dany produkt ma obniżoną wartość energetyczną lub niską zawartość cukru.
Oświadczenia
zdrowotne przedstawiają związki pomiędzy danymi grupami artykułów, pojedynczymi
produktami lub składnikami a naszym zdrowiem.
Przejdźmy
teraz do słynnych „E”. Co to w ogóle jest?
Są to
najprościej mówiąc substancje dodatkowe, których używa się w produkcji.Są to nie tylko konserwanty.
E 100-E199 –
barwniki spożywcze
E200-E299 –
konserwanty
E300-E399 – przeciwutleniacze,
regulatory kwasowości
E400-E499 –
Emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
E500-E599 –
środki pomocnicze
E600-E699 –
wzmacniacze smaku
E900-E999 –
środki słodzące, nabłyszczające i inne
E100-E 1999 –
stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne
Domyślam
się, że wszystko co tutaj napiszę nie wejdzie nam się w pamięć tak łatwo. Dlatego wymyślono cudowne aplikacje na telefon,
które pomogą nam podczas codziennych zakupów. Jestem obecnie na etapie
testowania. Już wkrótce na moim blogu znajdziesz recenzję kilku z nich.
Tymczasem przedstawię Wam czego szczególnie
należy unikać …
Photo by andrew jay on Unsplash
|
*PRODUKTY
TYPU FIT, LIGHT,ZERO ITP.
*SZTUCZNE
SŁODZIKI
- zawierają
one ASPARTAM (E951)– substancję słodzącą,
wzmacniacz smaku i zapachu. Powoduje on
bóle głowy, zmęczenie, nadpobudliwość, objawy stwardnienia rozsianego :ślepotę,
agresję, bezsenność, epilepsję. Jest niezalecany dla kobiet w ciąży, gdyż ma
działanie teratogenne (toksyczny wpływ na zarodek lub płód – może powodować
wady w rozwoju płodu, śmierć zarodka, przedwczesny poród).
GLUTAMINIAN
SODU (E621)
Składnik
zupek błyskawicznych, mieszanek przypraw, kostek bulionowych, dań w proszku, ketchupu.
Występuje w bardzo wielu produktach. Może powodować problemy jelitowe,
palpitacje serca, bóle i zawroty głowy, depresję, upośledzenie wzroku. Ma
również działanie teratogenne. Jest niezalecany dzieciom i osobom uczulonym na
aspirynę.
BENZOESAN
SODU (E211)
Występuje w sokach
owocowych, dżemach, napojach bezalkoholowych, koncentracie pomidorowym.
Może
podrażniać żołądek, jamę ustną i skórę, powoduje astmę, pokrzywkę,
nadpobudliwość, katar sienny.
TARTRAZYNA
(E102)
Składnik
wyrobów cukierniczych, kukurydzy, likierów owocowych, groszku konserwowego,
płatków zbożowych, kasz itd. Lista jest długa podobnie jak dolegliwości jakie
może wywoływać. Są to: astma, pokrzywka, kłopoty z koncentracją, wysypka, depresja,
bezsenność, agresja, swędzenie warg i języka. Ma działanie rakotwórcze.
KARAGEN
(E407)
Znajduje się
w lodach, deserach w proszku, herbatnikach, wyrobach czekoladowych. Może
szkodliwie wpływać na układ pokarmowy, wywoływać wrzodziejące zapalenie jelita
grubego. Jest niezalecany dzieciom.
ACESULFAM K
(E950)
Znajduje się
w sztucznych słodzikach, produktach niskokalorycznych. Odnotowano przypadki
zachorowań na rak płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego.
SYROP
GLUKOZOWO - FRUKTOZOWY
Dodawany
jest do wielu produktów (np. jogurtów, napojów , dżemów,wyrobów cukierniczych,
lodów) jako substancja słodząca, wzmacniająca smak i zapach. Mimo że składa się
z dwóch cukrów :glukozy i fruktozy – nie zawiera żadnych wartości odżywczych.
Spożywanie go może prowadzić do cukrzycy typu 2, miażdżycy, chorób serca,
nerek, kości itd.
SÓL
O jej
działaniu pisałam już tutaj
CUKIER
O jego
działaniu przeczytasz tutaj
TŁUSZCZE
TRANS
Ich głównym
źródłem są margaryny, tłuszcze piekarskie, kuchenne, ale występują też w maśle,
mleku, serach, wołowinie i baraninie – choć w mniejszych ilościach. Zmniejszają
one stężenie tzw. „dobrego cholesterolu” czyli zwiększają ryzyko zachorowań na
chorobę wieńcową, powodują nadciśnienie i otyłość.
Sami decydujemy o tym co jemy. Bądźmy świadomi wpływu tego co spożywamy na nasze zdrowie i życie.
Mam nadzieję że ten artykuł pomógł wam to choć troszkę uświadomić.
Zapraszam na mój FP na facebook. Dajcie 👍.
Komentarze
Prześlij komentarz